Programiranje PLC kontrolera, servo kontrolera, servo drajvera, frekventnih regulatora i ostalih programabilnih uređaja u industrijskoj automatici

 • programiranje PLC kontrolera raznih proizvođača i klasa
 • programiranje operator panela
 • programiranje SCADA sistema
 • programiranje servo kontrolera, uređaja koji služe za softversko sprezanje i sinhronizaciju osa kretanja mašine
 • podešavanje i puštanje u rad frekventnih regulatora, soft startera, DC regulatora i step regulatora
 • podešavanje i optimiziranje raznih programabilnih uređaja

Automatizacija
u industriji

Servis i održavanje industrijskih mašina

 • Softverska dijagnostika kvarova na industrijskoj opremi  – Pravi uzrok ispada frekventnih regulatora i servo drajvera povremeno je nemoguće naći bez softverskog pristupa uređaju.
 • Servis i održavanje industrijskih mašina i postrojenja – Zastarela elektro oprema, stari i nepregledni ormani su cest slučaj u mnogim industrijskim postrojenjima.  Takvu opremu potrebno je pažljivo održavati, a kvarovi su česti i različiti.
 • Modernizacija i remont zastarelih elektroormana – U mnogim slučajevima reparacija polovnih mašina pokazala se kao pametna odluka. Neke od prednosti su niža cena, adaptiranje funkcija prema zahtevu korisnika kao i iskorišćavanje mehaničkih sklopova stare mašine koji su ponekad i pouzdaniji i ne zaostaju po kvalitetu za novim sklopovima.
 • Interventno i preventivno održavanje – Pravovremene intervencije na terenu, kao i preventivno i redovno održavanje industrijskih sistema, postrojenja i mašina je često veoma bitno za nesmetani rad postrojenja bez kvarova i zastoja .
 • Savetovanje pri kupovini nove i polovne opreme i mašina.

Kompenzacija reaktivne energije

 • Dugo vremena je vladalo mišljenje da je izvor energije u pogonu konstantan, da se ne može kvalitativno poboljšati i da bitno ne utiče na efikasnost i cenu proizvodnje, te da je cela energetika fabrike u stvari nadležnost javnih službi poput “Elektrodistribucije”.  Promenom društvenog sistema i uvođenjem tržišne privrede, energetska raspoloživost i koštanje dobija puni značaj u lancu proizvodnje. Danas je kompenzacija reaktivne energije imperativ iz više razloga:

  1. Kompenzacija reaktivne energije poboljšava raspoloživost trafo stanice po snazi, što često može odložiti proširenje kapaciteta trafo stanice;
  2. Rasterećuje energetske kablove u pogonu, naručito dovodne kablove koja se protežu od trafo stanice ka pogonu;
  3. Kompenzacijom reaktivne energije značajno se smanjuje račun za utrošenu reaktivnu energiju,  jer sto je faktor snage veci , manji je iznos racuna za utrosenu elektricnu energiju koji obracunava nadlezna ”Elektrodistribucija”. Investiranje u kompenzaciju reaktivne energije se isplati za oko godinu dana rada pogona;
  4. Kompenzacijom reaktivne energije, daje se nemerljiv doprinos ukupnoj energetskoj stabilnosti cele zemlje. Loš faktor snage, manji od 0,95, doprinosi pojavi jalove energije koja nikom ne služi i predstavlja čist gubitak za proizvođača energije. Uspešnom kompenzacijom sprečava se pojava gubitaka u energetskom sistemu, tako da potrošači kojima zaista je potrebna električna energija lakše dolaze do nje, pri tom ne ugrožavajući energetsku stabilnost nacionalne distribucije.

  Iz svega ovog navedenog kompenzacija reaktivne energije će biti i zakonska obaveza svih potrošača kod kojih postoji merenje reaktivne energije, pretežno se to odnosi na industriju u svim granama delatnosti.

  Uspešna kompenzacija reaktivne energije nije naivna stvar. Prethodi joj dobar idejni projekat i električna merenja sa atestiranim uređajima, jer loša kompenzacija može prouzrokovati značajne probleme u pogonu.